Jump to content


Photo

Mariner 50 HP

will not start

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Raymond Ellerton

Raymond Ellerton

    Cod Hauler

  • Club Members
  • PipPipPipPip
  • 51 posts
  • LocationParkstone Poole
  • Boat Name:Rubyacht

Posted 06 November 2017 - 06:24 PM

When i turn the key i hear a click from the engine . I check the battery its fully charged. Now when i try the tilt its the same Click. So i got a new battery fully charged still the same with both Power tilt and the Engine. Anyone got any ideas ?



#2 Rob

Rob

    Open Comp Chair

  • Administrators
  • 5,989 posts
  • LocationOn Puta
  • Boat Name:JoJo

Posted 06 November 2017 - 06:46 PM

Solenoid for the starter, not sure about tilt and trim, unless that goes through the same unit.

Check all battery connections are as clean as can be, esp. under the cowling.

R

#3 Brian

Brian

    Membership Secretary & Club Treasurer

  • Committee
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3,949 posts
  • LocationUpton, Poole
  • Boat Name:MegaByte
  • MMSI:235074851

Posted 06 November 2017 - 06:52 PM

I'd suspect a bad connection somewhere.

Brian
Treasurer/Membership Secretary

 

 

 

 


#4 gonorn

gonorn

    Pout catcher

  • Club Members
  • PipPip
  • 28 posts
  • LocationPoole
  • Boat Name:Sea Jay
  • MMSI:235903824

Posted 06 November 2017 - 07:35 PM

Sounds like a bad cable live or earth maybe from the battery, Once you have checked the connections I would also check for a fuse under the cowling, I had a merc 2 stroke that blew the 20amp fuse and that killed the ignition and trim, until i replaced it. It had corroded inside the fuse holder tiny bit of water ingress got to it. Also make sure the fuse holder has not pulled apart if its the barrel type with glass blow fuses.

You should also have a main fuse in the loom some where near your ignition switch.

Mike



#5 fisherman1055

fisherman1055

    Club Chairman

  • Committee
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,836 posts
  • LocationUpton
  • Boat Name:Serenity

Posted 06 November 2017 - 11:42 PM

Check the red cables, green dust will be in one of them,

Tony

#6 Raymond Ellerton

Raymond Ellerton

    Cod Hauler

  • Club Members
  • PipPipPipPip
  • 51 posts
  • LocationParkstone Poole
  • Boat Name:Rubyacht

Posted 08 November 2017 - 03:32 PM

Ok got the tilt working (battery was low. The solenoid still clicking did get a little bit of starter movement so think the starter motor is ok . Think i need a new solenoid as one of the terminals is moving when i try to tighten the nut . Anyone know where i can get one in the UK ? 50HP Mariner 2 Stroke



#7 gonorn

gonorn

    Pout catcher

  • Club Members
  • PipPip
  • 28 posts
  • LocationPoole
  • Boat Name:Sea Jay
  • MMSI:235903824

Posted 09 November 2017 - 09:17 AM

I would suggest you check the part number on the unit you have fitted. But have a look here, 

 

https://www.ebay.co....v8AAOSwrOtZsDZx

 

If you cant find anyone local I would suggest you give the above company a call, they helped me get a new carb for a merc outboard, I would drop them an email or a call to check the part matches yours.

Mike



#8 Raymond Ellerton

Raymond Ellerton

    Cod Hauler

  • Club Members
  • PipPipPipPip
  • 51 posts
  • LocationParkstone Poole
  • Boat Name:Rubyacht

Posted 12 November 2017 - 03:29 PM

Thanks Mike Golden arrow got me one for £30 + vat hope to get the engin going Tuesday and get a bit of fishing done.

 

Regards


  • Brian likes this